Движението Цайтгайст- www.thezeitgeistmovement.bg

 

Обобщение

Плавна социална промяна може да бъде постигната единствено когато две условия са факт. Първо, човешката ценностна система, изградена от нашите разбирания и вярвания, трябва да бъде преосмислена и променена чрез образование и дълбок самоанализ. Второ, ценностна ни система е тази,  която трябва да промени заобикалящата ни среда, за да подкрепи новия поглед върху света. Взаимодействието между ценностната система на човек и неговата заобикаляща среда определя човешкото поведение.

Например, когато говорим  за сегашния начин на мислене, „етиката” е нещо много относително. Причина за това е фактът, че се окуражава и възнаграждава съревнованието и личният интерес. Това не просто „води” към отклоняващо се поведение… то директно го създава. Порочността е норма в нашето общество и повечето хора не я забелязват. Точно защото обществото поощрява такъв вид отношение, порочността се приема за нещо правилно или нормално... като въпрос на личен избор.

Имайки това предвид, съществува едно заблуждение, което се появява, когато някои групи са наречени „порочни” и всички други „честни”. Това е древното „ние и те”, мироглед, който отново не може да бъде измерен и е отново предмет на лични мнения и интерпретации. Пример за това е голямото движение, което непрекъснато дискутира „Новия Световен Ред” и идеята за съществуването на група хора, които се опитват да контролират света, като за целта от дълго време манипулират обществото по различни начини.

Това, рабира се, е вярно в известен смисъл.

НО това, което се пропуска, е осъзнаването, че тази „група” въобще не е група. Това е тенденция.

Дори и да премахнеш всички, на които се дължи глобалното господстващо управление, ще е единствено въпрос на време преди друга група със същата амбиция да заеме мястото им. Следователно източникът на проблема не е нито личността, нито групата. Проблемът се крие в условията, на които хората са научени, и идеите, които са им втълпени. Разбира се, лесният отговор би бил, че това е „човешка природа” - главната причина за конкуренцията и нуждата от надмощие. Това твърдение далеч не е подкрепено с факти. Всъщност, ние се раждаме с почти изцяло изчистено съзнание и точно заобикалящата ни среда е основата, която формира нашето поведение и нас самите.

Следователно, за да постигнем ИСТИНСКА промяна, трябва да отделяме по-малко време борейки се с продуктите на тази болна социална система и повече време в опити да променим коренните причини. Колкото и стряскащо и трудно да звучи, това е единственият начин да променим света за по-добро.

Винаги можем да тъпчем мравките, изпълзяващи изпод хладилника, но докато не махнем развалената храна зад него, те постоянно ще се появяват.